Osnivateljica kluba

Ime “Beba Eva” postalo je sinonim za radost materinstva i pružanja sigurnosti trudnicama, bebama i njihovim obiteljima; a svojim radom i vodstvom Kluba trudnica „Beba Eva“, gđa. Bosiljka Bulović u velikoj je mjeri približila porodiljstvo u Splitu i Hrvatskoj nizozemskom Zlatnom standardu.

 Bosa

 

Osobni podaci

Ime i prezime : Bosiljka Bulović

Mjesto rođenja: Split, Hrvatska

Mobitel: 091/1314-414

Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 

Obrazovanje

 Srednja škola: Srednja medicinska škola,

Split (maturirala s odličnim uspjehom)

 Fakultet: Viša medicinska škola- Primaljski smjer, 

Zagreb (diplomirala s odličnim  uspjehom)


Radno iskustvo

Dom zdravlja, Split

Od 1968. godine zaposlena je u Domu zdravlja, Split kao patronažna sestra primaljskog smjera, brinući se za zdravlje majki i novorođenčadi.

1977. godine postaje glavna sestra Patronaže primaljskog smjera Doma zdravlja u Splitu, gdje do 1997. vodi jedanaest primalja.

Tijekom trideset godina rada kao patronažna sestra posjetila je preko 350 000 domova pomažući babinjačama zdravstvenim savjetima i medicinskom pomoći te doslovno spasila živote tisućama majki i novorođenčadi pravilnim i pravovremenim dijagnosticiranjem ozbiljnih stanja nakon poroda.

Već 1979. godine uvidjela je da je trudnicama potrebna edukacija za prirodan porod te je započela sa volonterskim radom na tu temu (novinski članci o radu objavljeni su u «Slobodnoj Dalmaciji»), no društvena situacija i odnos prema porodu u to vrijeme nisu bili zreli za ovu pionirsku ideju koja je ostavljena da se realizira u budućnosti.

 

« Klub trudnica beba Eva »

Pri prvim koracima Udruga nije imala ni sponzora ni donatora, pa je gđa. Bosiljka Bulović 22.04.2003. u PBZ-u podigla Hipotekarni kredit na vlastitu nekretninu u iznosu od 20.000,00 €, a istim sredstvima uredila je i opremila prostor Udruge.

Od samog izbora zvanja zaljubljenica je svog zanimanja - od srednje škole, preko studiranja, životnog rada, pa sve do danas. Stoga, nakon što je 2000. godine umirovljena kao invalid rada treće kategorije, ne miruje, već sa svojih 10 prijateljica istomišljenica osniva udrugu Klub trudnica „Beba Eva“ u Splitu.

Početkom 2003. godine dobiva od Poglavarstva grada Splita na korištenje prostor u kojem Udruga Klub trudnica „Beba Eva“ djeluje i danas. Iste godine započela je sa vođenjem Kluba trudnica“ Beba Eva“ kao predsjednica, što radi i danas.

2004. godine provedena je prva veća akcija Udruge - «Otac pri porodu». U to vrijeme je u skoro svim hrvatskim rodilištima bilo omogućeno očevima da prisustvuju porodu, pri čemu je Rodilište u Splitu bilo iznimka. U sklopu četveromjesečne akcije organizirano je potpisivanje peticije na različitim lokacijama što je rezultiralo brojkom od preko 50.000 potpisa ljudi iz Splita i okolice. Problem je više puta prezentiran u sredstvima javnog informiranja (TV, radio i novine). Akcija je polučila uspjeh konačnim otvaranjem vrata Splitskog rodilišta i za splitske očeve.

2006. godine, na nagovor Udruge i gđe. Bosiljke Bulović, preko dogradonačelnika Trogira, gdina. Vinka Brkana, Gradsko poglavarstvo Trogira ulaže sredstva u uređenje dva sanitarna čvora u Splitskom rodilištu; dva sanitarna čvora koja je prije više godina zatvorila Sanitarna inspekcija. Time se udruga odrekla novčanih sredstava u korist zdravlja mladih majki.

Uz različite projekte i akcije koje provodi, od početka 2006. godine Udruga realizira 60 edukativno-informativnih TV-emisiju «U ime života» koja na TV-Dalmaciji postiže lokalnu gledanost od 100 000 gledatelja, a putem MAX-TV ima i nacionalnu gledanost.

Iste godine Udruga je započela inicijativu «Dan trudnica» kojom radi na buđenju javne svijesti Hrvata da se prema trudnicama treba ophoditi s poštovanjem i ljubavlju, istodobno naglašavajući da je to vrijeme kada žena prolazi kroz psihičke, fizičke, emocionalne i duhovne promjene kako bi se prilagodila novom životu koji raste u njoj.

U svibnju 2007. godine, gđa. Bosiljka Bulović pozvana je u Zagreb na sastanak sa predstavnicima UNICEF-ova ureda u Hrvatskoj. Na istom se raspravljalo o rješavanju problema dojenja u Hrvatskoj, jer je UNICEF-ovo istraživanje pokazalo da u Hrvatskoj, do šestog mjeseca starosti bebe, doji samo 2% žena. Iako je dojenje od samog početka rada Kluba trudnica „Beba Eva“ bilo sastavni dio edukativnog tečaja «Priprema za porod i njegu novorođenčadi», uvidjevši ozbiljnost stanja u našoj državi, Klub trudnica“ Beba Eva“ je 19.09.2007. započeo sa realizacijom projekta «Velika škola dojenja». Osim stručnog kadra, u predavanja su uključene i prijašnje polaznice tečaja kao «mame edukatorice»

 

Institucionalna podrška


Zahvaljujući dugogodišnjem i predanom radu gđe Bosiljke Bulović, danas su projekti, djelatnosti i rad udruge Klub trudnica“ Beba Eva“ prepoznati od šire društvene zajednice kao kvalitetni i potrebni. Rad Udruge podržavaju tri Ministarstva RH, Vlada RH, Poglavarstvo grada Splita, Splitsko-dalmatinska županija, Nacionalna zaklada RH i mnogi drugi.

Od 2006. do 2012. godine Klub trudnica „Beba Eva“ nalazi se unutar «Nacionalnog plana aktivnosti za prava i interese djece» na nivou republike Hrvatske, a kojeg je pokrenula Vlada Republike Hrvatske - Ministarsvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti

 

Priznanja i nagrade

2007. godine gđa. Bosiljka Bulović dobila je Nagradu Splitsko-dalmatinske županije za doprinos i afirmaciju volonterskog rada.

2008. godine gđa. Bosiljka Bulović je ušla u uži krug za izbor Nagrada Grada Splita za životno djelo Rezultati svih edukativnih tečajeva su odlični, odaziv trudnica je izvrstan, a povratne informacije polaznica tečajeva inspirirajući su čimbenik za daljnje djelovanje svih uključenih u radu Udruge.


Ime “Beba Eva” postalo je sinonim za radost materinstva i pružanja sigurnosti trudnicama, bebama i njihovim obiteljima; a svojim radom i vodstvom Kluba trudnica „Beba Eva“, gđa. Bosiljka Bulović u velikoj je mjeri približila porodiljstvo u Splitu i Hrvatskoj nizozemskom Zlatnom standardu.